Μαριέλλα Φασούλα και Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ για το Eurobasket 2025, τους στόχους της Εθνικής και την ανισότητα στον γυναικείο αθλητισμό.

Νικηφόρο ξεκίνημα για την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών στο Διεθνές τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη» στα Ιωάννινα.

Με το δεξί ξεκίνησε την πορεία της στο 3ο Διεθνές Τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη» η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών, η οποία επικράτησε με 87 -78 της Κροατίας στο κατάμεστο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων. Οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο τουρνουά, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, είναι η Ελλάδα, η Κροατία και η Δανία, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. Σήμερα, η Εθνική μας Ομάδα αντιμετωπίζει, στον δεύτερο αγώνα της στο τουρνουά, τη Δανία στις 19:00.

Σταθερά στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ο Χρυσός Χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, δύο από τις παίκτριες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, η Μαριέλλα Φασούλα και η Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου, μίλησαν αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ και το PS Blog για τη σχέση τους με το μπάσκετ, την ανισότητα που υπάρχει στον γυναικείο αθλητισμό, τους στόχους της Εθνικής Ομάδας αλλά και το Eurobasket 2025 που θα διεξαχθεί στη χώρα μας.

Παράλληλα, απάντησαν και σε κάποιες γρήγορες ερωτήσεις αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές τους, φράσεις που τις εμπνέουν, τις «ένοχες» απολαύσεις τους καθώς και το πρόσωπο που θα ήθελαν να δουν στις κερκίδες του Ευρωπαϊκού το 2025!

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη των δύο αθλητριών:

 • Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις και να αγαπήσεις το μπάσκετ;

Μ.Φασούλα: Ξεκίνησα να παίζω στα 8 μου, επειδή είδα τον πατέρα μου και τον αδερφό μου να παίζουν μπάσκετ έξω απ’ το σπίτι μας, στο Μέμφις, όταν μέναμε στην Αμερική και ρώτησα τι ήταν αυτό. Μου το εξήγησε και είπα ότι ήθελα να ξεκινήσω και εγώ και έτσι με γράψανε οι γονείς μου να ξεκινήσω μπάσκετ.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Η αφορμή για να ξεκινήσω μπάσκετ ήταν η ενασχόληση του μεγαλύτερου αδερφού μου με αυτό. Τον ακολουθούσα σε όλες τις προπονήσεις και τους αγώνες και έτσι αγάπησα το μπάσκετ.

 • Τι σημαίνει για σένα μπάσκετ;

  Μ.Φασούλα: Πολλή αγάπη, δουλειά και πειθαρχία.

  Α.Ν. Σταμολάμπρου: Για εμένα το μπάσκετ, πέρα από το επάγγελμά μου, είναι το πάθος μου ,είναι η μεγάλη μου αγάπη.

 • Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ από την πορεία σου μέχρι σήμερα στον αθλητισμό; Πώς αισθάνθηκες τότε;

Μ.Φασούλα: Νομίζω ότι όλες οι μικρές στιγμές στο μπάσκετ είναι αυτές που μένουν πάντα. Αν έπρεπε, όμως, να διαλέξω μία σίγουρα είναι το 2017, όταν βγήκαμε τέταρτες με την Εθνική Γυναικών και προκριθήκαμε στο Παγκόσμιο. Μια ακόμα αξέχαστη στιγμή για εμένα είναι όταν έπαιξα πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα και φτάσαμε στο Final Four, βγήκαμε τρίτες, αλλά ήτανε πραγματικά τρομερή εμπειρία και ένα όνειρο που είχα από μικρή.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Δύο στιγμές δεν θα ξεχάσω από την μέχρι τώρα πορεία μου στο μπάσκετ. Η πρώτη ήταν η ένταξη μου στο Hall of Fame του κολλεγίου μου στην Αμερική του Robert Morris University πέρυσι. Η δεύτερη ήταν μια στιγμή μετά από ένα εφετινό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μέσα στο κλειστό «Παύλος Γιαννακοπουλος» όπου ο κόσμος μου έδειξε την αγάπη του.

«Η διεξαγωγή του Eurobasket στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά για την προβολή του γυναικείου μπάσκετ»

 • Με δεδομένη την άνιση προβολή μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αθλητισμού, πώς πιστεύεις ότι θα επηρεάσει αυτήν την ανισότητα η διεξαγωγή του Eurobasket στην Ελλάδα;

  Μ.Φασούλα: Πιστεύω ότι αυτό το θέμα δεν λύνεται τόσο απλά. Το Eurobasket που θα γίνει στην Ελλάδα είναι ένα βήμα, ένα μεγάλο βήμα, αλλά αυτή η ανισότητα που υπάρχει χρειάζεται πολλά βήματα για να φτιάξει. Η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Πρέπει να το διαφημίσουμε, να το προωθήσουμε για να έρθει ο κόσμος να αγαπήσει το γυναικείο μπάσκετ, να μας στηρίξει. Αυτό χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προβολή και πριν και στη διάρκεια της διοργάνωσης και μετά. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια. Είμαι, ωστόσο,  πάρα πολύ χαρούμενη με αυτήν την πρωτοβουλία. Φέρνουμε το μεγαλύτερο επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη στην χώρα μας, και εύχομαι να υπάρξει υποστήριξη από τον κόσμο μας και να γεμίσουν οι κερκίδες για να δούν πόσο όμορφο είναι το γυναικείο μπάσκετ, πόσο ταλέντο υπάρχει. Εύχομαι να δω παιδιά που παίζουν μπάσκετ. Εύχομαι να δω πολύ μπασκετικό κόσμο βασικά. Εύχομαι να δω οικογένειες να έρθουν να δουν μπάσκετ και να αγαπήσουν το άθλημα, να περάσουν καλά.  Εύχομαι να δω και την υποστήριξη της εθνικής ανδρών αν δεν έχουν τις δικές του υποχρεώσεις. Βοηθάει πάρα πολύ και σε επίπεδο προβολής αλλά και σε επίπεδο αθλητικής υποστήριξης.

  Α.Ν. Σταμολάμπρου: Θεωρώ ότι αυτό θα αλλάξει με το Eurobasket 2025 καθώς με την προβολή που θα έχει το μπάσκετ γυναικών και η Εθνική ομάδα γυναικών ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει και αγαπήσει το μπάσκετ γυναικών.

  «Η κριτική είναι μέρος του χώρου. Το πώς θα διαχειριστείς την κακοπροαίρετη κριτική είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει»

 • Σε ενοχλεί η κακοπροαίρετη κριτική και πώς την αντιμετωπίζεις;

Μ.Φασούλα : Η κριτική καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη, είναι μέρος του χώρου και του επαγγελματία αθλητή. Το τι θα κάνεις, το πως θα την διαχειριστείς και πώς θα αντιδράσεις είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει. Όταν δέχομαι κακοπροαίρετη κριτική προσπαθώ να μην την αφήσω να με επηρεάσει και συγκεντρώνομαι σε ό,τι με αφορά. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη. Πάντα θα υπάρχει η κριτική, όπως είπα και πριν. Το πώς θα τη διαχειριστείς και πως θα αντιδράσεις είναι το σημαντικό.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Δεν με ενοχλεί αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο της καριέρας μου που έχω μάθει να φιλτράρω την κριτική. Κρατάω αυτά που πρέπει και θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ αγνοώντας τον τρόπο που έχουν εκφραστεί.


«Στόχος μας η Εθνική να είναι παρούσα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση – Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό επειδή φοράμε αυτή τη φανέλα»

 • Ποιοι είναι οι στόχοι της Εθνικής Ομάδας από εδώ και πέρα;

Μ.Φασούλα: Οι στόχοι της Εθνικής Ομάδας είναι ξεκάθαρα να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο Eurobasket. Είμαστε μια καινούργια ομάδα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλή ενέργεια, ότι όλες θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό επειδή φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Πιστεύω ότι πρέπει να έχεις μικρούς στόχους που σε φτάνουν σιγά-σιγά στον μεγάλο. Το να καταφέρεις κάτι πολύ μεγάλο με την Εθνική Ομάδα παίρνει πάρα πολλή δουλειά και δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά το να καλυτερεύεις την παρουσία σου κάθε χρόνο σε πλησιάζει στον μεγάλο στόχο. Ο στόχος τώρα είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση του Eurobasket. Αυτό γίνεται με συγκέντρωση, εμπιστοσύνη στο staff μας και εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Πρέπει να τα δώσουμε όλα και να το θέλουμε παραπάνω από τους άλλους. Θα έχουμε την ανάλογη προετοιμασία, τα ανάλογα game plan και τη σωστή ενέργεια και ψυχή για να πάμε και να παίξουμε στο 100%  που μπορούμε σαν ομάδα.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Οι στόχοι της Εθνικής μας είναι πάντα υψηλοί. Θέλουμε να είμαστε παρούσες σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και κάθε φορά να γινόμαστε καλύτερες σαν ομάδα και να φέρουμε επιτυχίες στην χώρα μας.

 • Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

  Μ.Φασούλα: Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από μικρή τα μεγαλύτερα μου όνειρα ήταν να παίξω Ευρωλίγκα και να κατακτήσω κάτι μεγάλο με την Εθνική ομάδα. Πλέον παίζω Ευρωλίγκα, Θέλω σαν τρελή να φέρω σ’ αυτή την ομάδα αυτό που της αξίζει.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να πάρω μέρος με την Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μαριέλλα Φασούλα και η Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου συστήνονται απαντώντας σε 5…διαφορετικές ερωτήσεις:

 • Εάν δεν ήσουν αθλήτρια μπάσκετ, τι επάγγελμα θα διάλεγες;

Μ.Φασούλα: Κτηνίατρος (γελάει). Κρίμα, όμως, το 1.94, αν γινόμουν κτηνίατρος.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Νομίζω θα ήμουν δικηγόρος ή δημοσιογράφος.

 • Ποια φράση σε εμπνέει;

Μ.Φασούλα: Comparison is the thief of joy. Be you.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Να γίνομαι κάθε μέρα 1% καλύτερη από χθες.

 • Πες μας κάτι που δεν φανταζόμαστε για σένα ή που δεν ξέρουν πολλοί για σένα.

Μ.Φασούλα: Δεν μου αρέσει η πίτσα.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πέρα από τις σπουδές μου στην Αμερική στα οικονομικά και τα ναυτιλιακά, έχω περάσει και στην Ελλάδα στην σχολή της Νομικής.

 • Ποια είναι η πιο ένοχη απόλαυσή σου;

Μ.Φασούλα : Τα γυαλιά ηλίου.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Η ενοχή μου απόλαυση είναι να βλέπω βιντεάκια οργάνωσης στο Tik Tok.

 • Αν μπορούσες να ταξιδέψεις οπουδήποτε στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, πού θα πήγαινες;

Μ.Φασούλα : Bora Bora.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Θα πήγαινα στην Αυστραλία ή στην Ιαπωνία.

 • Ποιο πρόσωπο θέλεις να δεις στις κερκίδες του ΣΕΦ στους αγώνες του Ευρωπαϊκού του 2025;

Μ.Φασούλα : Τον Μάικ Καλαβρό.

Α.Ν. Σταμολάμπρου: Διαμαντίδη, Σπανούλη και Παπαλουκά
  •