Ο «στρατηγός» των γηπέδων, Μίμης Δομάζος, «έφυγε» από τη ζωή, αλλά η κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές είναι πολύ σημαντική, έχοντας διδάξει πράγματα που είναι ανεκτίμητα εκτός γηπέδων.
Το πρωί της Παρασκευής (24/01) δεν έμελλε να φέρει ωραία νέα μαζί του, καθώς η είδηση πως ο Μίμης Δομάζος άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ημέρες μετά τα 83 του γενέθλια, προκάλεσε θλίψη στον αθλητικό - και μη - κόσμο.
Ένας άνθρωπος που λατρεύτηκε από τους φιλάθλους, ειδικά του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής Ομάδας, και που απέκτησε το προσωνύμιο «στρατηγός», λόγω του γεγονότος ότι ξεχώριζε πάντα με την επιβλητική, ηγετική του παρουσία στα γήπεδα, αλλά και με τον χαρακτήρα του.
Η καριέρα του πλούσια από επιτεύγματα, για τα οποία θα συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε για αρκετά χρόνια. Αποτέλεσε μέλος και αρχηγός του Παναθηναϊκού στην ιστορικότερη πορεία του συλλόγου στο έπος του «Γουέμπλεϊ». Κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα με το «τριφύλλι» στο στήθος, αλλά κι ένα πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ήταν ο μακροβιότερος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αγωνιστεί για 21 χρόνια συνολικά στα γήπεδα (1959-80), καταγράφοντας 536 εμφανίσεις. Σκόραρε 139 γκολ, τα 134 με τους «πράσινους» και τα 5 με την «Ένωση». Προσέφερε όμορφο θέαμα στα γήπεδα, με τον ίδιο να ξεχωρίζει ως ωραιότερο το γκολ-ψαλιδάκι, που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό το 1974.
Η κληρονομιά που αφήνει, όμως, εκτός γηπέδων είναι ακόμα πιο σημαντική και πολύτιμη για τις νέες, επόμενες γενιές, στις οποίες προσπάθησε με τον τρόπο του να περάσει τις έννοιες της αφοσίωσης, της πειθαρχίας, της ηγεσίας, της επιμονής, αλλά κυρίως της ανθρωπιάς.
Ο Μίμης Δομάζος, μαζί με την κόρη του, Πόπη, ίδρυσαν την πρώτη δωρεάν ποδοσφαιρική ακαδημία στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κηφισιά. Ο «στρατηγός» συνδύασε αυτό το εγχείρημα με την αγάπη που είχε για τα ζώα, δείχνοντας πόσο ευαισθητοποιημένος είναι στο θέμα των αδέσποτων.
Τι ίσχυε, λοιπόν, για όποιο παιδί γραφόταν στην ακαδημία του; Όπως είπαμε, ήταν δωρεάν. Το μόνο «αντίτιμο» που ήθελε, ήταν τα παιδιά να φέρνουν μία φορά το μήνα τροφή για τα αδέσποτα ζώα.
Με αυτό τον τρόπο, δεν εμφύσησε στους νεότερους μόνο την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά θέματα, όπως αυτά των αδεσπότων.
Όπως είχε αναφέρει η κόρη του, Πόπη, σε κοινή τους συνέντευξη το 2024: «Δημιουργήσαμε την πρώτη δωρεάν ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά από 5 έως 14 ετών προπονούνται εντελώς δωρεάν, από τον "στρατηγό" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει προπονούνται δωρεάν; Δίνουν και φέρνουν ό,τι μπορούν, τροφές για τα αδέσποτα, μία φορά το μήνα. Όλη τη σεζόν δεν πληρώνουν τίποτα και το μόνο που μπορούν να φέρουν, είναι τροφές για τα αδέσποτα».
Ο ίδιος είχε συμπληρώσει «επειδή όλη η οικογένεια αγαπάμε τα ζώα, θέλαμε να κάνουμε κάτι γι' αυτά. Κι αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί πάρα πολύ. Τα παιδιά που έρχονται δεν είναι μόνο για να μάθουν μπάλα, κοιτάμε να είναι και καλοί άνθρωποι και στην κοινωνία και στα μαθήματά τους. Δεν είναι μόνο η μπάλα. Όποιος θέλει να προχωρήσει, πρέπει να μάθει σωστά».
Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς γιατί ο Μίμης Δομάζος, έχαιρε της αγάπης και της εκτίμησης των φιλάθλων, ανεξαρτήτως χρώματος. Η ταπεινότητά του και το μεγαλείο του εντός κι εκτός γηπέδων, ήταν αυτά για τα οποία ξεχώριζε πραγματικά και τον έκαναν έναν πραγματικό «στρατηγό».