Στα δύο χωρίζεται η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας για το «κλάσικο σεβιγιάνο» της Κυριακής (30/03), που μπορείς να απολαύσεις με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στο Pamestoixima.gr.

Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, τους Ρωμαίους και τους Άραβες αλλά και τον... Μανώλη Μητσιά;

Η ιστορία

Τα δυο «καμάρια» της Σεβίλλης μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής το καθένα, με τη Σεβίλλη να έχει ιδρυθεί το 1890 και την Μπέτις το 1907. Η μεταξύ τους κόντρα κρατάει από το 1915, ναι καλά διαβάσατε όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, 110 ολόκληρα έτη. «Ερυθρόλευκα» τα χρώματα της πρώτης, «πράσινα» κυρίως -με παρουσία λευκού- της δεύτερης. Σε διαφορετικές συνοικίες εδρεύουν, η ελίτ στήριζε παραδοσιακά τη Σεβίλλη ενώ η εργατική τάξη ήταν στο πλευρό της Μπέτις.

Σε 140 παιχνίδια σε Α’ και Β’ Κατηγορία, Κύπελλο και Ευρώπη, η Σεβίλλη προηγείται στις νίκες με 65 έναντι 40 της Μπέτις, ενώ 35 ματς έληξαν ισόπαλα. Μία αξιοσημείωτη παράδοση τρέχει εσχάτως. Στα 15 πρόσφατα ραντεβού τους στην έδρα της Μπέτις, μόλις μία φορά κέρδισαν οι γηπεδούχοι, πέντε οι φιλοξενούμενοι, με τις ισοπαλίες (9) να είναι το αποτέλεσμα που επαληθεύτηκε τις περισσότερες φορές.

Οι ονομασίες

Και αν η Σεβίλλη υποδηλώνει άμεσα την ομώνυμη πόλη, στην οποία εδρεύει, πόσοι άραγε γνωρίζουν την προέλευση του ονόματος της Μπέτις; Μπέτις, λοιπόν, είναι η λατινική ονομασία του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, που διασχίζει την ανδαλουσιανική πόλη, και δεύτερου μεγαλύτερου όλης της Ισπανίας. Πάμε να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω: Ο Έλληνας γεωγράφος Στράβωνας αναφέρει στον τόμο Γεωγραφικά τον μοναδικό πλωτό ποταμό της Ισπανίας ως «Βαίτη», που στα λατινικά αποδίδεται ως Baetis>Betis. Όταν η περιοχή της Ανδαλουσίας ήταν μέρος του μουσουλμανικού Χαλιφάτου με έδρα την Κόρδοβα, ο ποταμός στα αραβικά αποδόθηκε ως «wadi al-kabir=μεγάλος ποταμός» και εκ των υστέρων πέρασε στα ισπανικά ως «Γουαδαλκιβίρ». Με αυτή την ονομασία εξυμνήθηκε από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο ποίημά του «Μικρή Μπαλάντα Τριών Ποταμών», που αποτέλεσε έμπνευση για το γνωστό άσμα «Λούζεται η αγάπη μου στο Γουαδαλκιβίρ», που τραγούδησε ο δικός μας Μανώλης Μητσιάς, με τη φράση να χαρακτηρίζει σκωπτικά κάποιον που κωλυσιεργεί.

Οι «πιστοί στρατιώτες»

Εδώ θα αναφερθούμε σε δυο παίκτες-τοτέμ των ομάδων, έναν για κάθε σύλλογο. Αμφότεροι έχουν βάλει τέλος στην καριέρα τους και θα μπορούν πλέον να στηρίζουν την πρώην ομάδα τους μόνο μέσω της παρουσίας τους στις κερκίδες.

Με 28 συμμετοχές στα σεβιγιάνικα ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που αποτελεί κορυφαία επίδοση, η αρχή γίνεται από τον Χεσούς Νάβας. Γέννημα-θρέμμα της πόλης, τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα της Σεβίλλης, κατακτώντας μαζί της συνολικά 8 τίτλους, ενώ με πάνω από 600 αγώνες είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών του συλλόγου και δικαίως το όνομά του δόθηκε στο γήπεδο της Β' ομάδας.

Με 27 συμμετοχές στα σεβιγιάνικα ντέρμπι, δεύτερος πίσω μόνο από τον Νάβας, δεν είναι άλλος από τον Χοακίν Σάντσεθ. Ανδαλουσιανός επίσης, ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του από τη Β' ομάδα της Μπέτις και τελικά έφθασε να συμπληρώσει 445 αγώνες με τα χρώματά της, κατακτώντας δυο Κύπελλα Ισπανίας μαζί της. Συνολικά, δε, μοιράζεται την πρώτη θέση στον πίνακα συμμετοχών στη La Liga (622 αγώνες), μαζί με τον Αντόνιο Θουπιθαρέτα, έναν τερματοφύλακα εγνωσμένης αξίας των 80s & 90s.

✍🏻 Έγκυρα, αποκλειστικά και δωρεάν προγνωστικά για στοίχημα στο blog του Pamestoixima.gr. Καθημερινά προγνωστικά για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλες αθλητικές διοργανώσεις από τους πιο δημοφιλείς tipsters & αναλυτές της Ελλάδας. Διάβασε μελετημένα προγνωστικά στοιχήματος στην καθημερινή στήλη του PS Blog!