Η κινητή ατραξιόν του φετινού EURO είναι ένα αρκουδάκι και λέγεται Άλμπερτ!

Όπως και στις μπάλες, έτσι κι εδώ έχουμε αρκετές... iconic περιπτώσεις, με τον «Πινόκιο» του 1980 (Ιταλία, πρώτη μασκότ στην ιστορία της διοργάνωσης), τον «Πένο» του 1984 (κοκοράκι, Γαλλία) ή τον «Γολιάθ» του 1996 (λιοντάρι, Αγγλία) να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο «Άλμπερτ» είναι αρκουδάκι και επιλέχθηκε από μαθητές σχολείων όλης της Ευρώπης, μέσω του ειδικού προγράμματος της UEFA. Υπήρχαν ακόμα τρεις πιθανές ονομασίες (όλες περιγράφουν την αρκούδα στα Γερμανικά), όμως το «Άλμπερτ» επικράτησε με το 32% των συνολικών ψήφων. Χαρακτηριστικό παιδικό παιχνίδι, το «αρκουδάκι» και η μασκότ αποτίουν φόρο τιμής σε αυτό, στον τόπο που λέγεται πως ξεκίνησαν όλα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μασκότ έκανε την δημόσια παρθένική της εμφάνιση στο φιλικό της Γερμανίας με την Κολομβία (20/06, ήττα με 0-2), το ίδιο πρωί, όμως, είχε παρουσιαστεί ανεπίσημα σε δημοτικό σχολείο του Γκελζενκίρχεν. Στόχος της μασκότ, εξάλλου, είναι να εμπνεύσει τη νέα γενιά σε όλη την Ευρώπη και να της... ανάψει τη σπίθα για το ποδόσφαιρο και τις αξίες του.

Μετά την παρουσίασή του, ο Άλμπερτ συνεργάστηκε με Ευρωπαίους ινφλουένσερς σε εκπαιδευτικές σειρές βίντεο, με θέμα την ευεξία και τη σωστή διατροφή. Ταξίδεψε ακόμα σε πολλά σχολεία της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, ενώ έκανε και διάσπαρτες εμφανίσεις στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του EURO 2024.