Τελειώνει η φάση των ομίλων απόψε, με το φινάλε του 5ου και του 6ου ομίλου του EURO 2024.

Κακός χαμός στον 5ο όμιλο, όπου όλες οι ομάδες έχουν από 3 βαθμούς, λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στον 6ο, εκεί που η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρωτιά.

Τα σενάρια του 5ου ομίλου

Η Σλοβακία προκρίνεται στην επόμενη φάση εάν κερδίσει τη Ρουμανία. Μάλιστα αν την κερδίσει και ταυτόχρονα δεν κερδίσει η Ουκρανία το Βέλγιο, τότε καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Σε περίπτωση ισοπαλίας, στο χειρότερο σενάριο θα τερματίσει στην τρίτη θέση και με τέσσερις βαθμούς κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθεί μέσα στις καλύτερες 3ες. Αν ηττηθεί και το Βέλγιο αποφύγει την ήττα, τότε μένει εκτός.

Η Ρουμανία πάει στους 16 αν αποφύγει την ήττα από τη Σλοβακία. Αν κερδίσει και το Βέλγιο δεν κερδίσει την Ουκρανία, τότε περνά ως πρώτη. Εάν και τα δύο παιχνίδια λήξουν ισόπαλα, η Ρουμανία θα τερματίσει πρώτη, εάν το Βέλγιο δεν πετύχει περισσότερα γκολ στην ισοπαλία του. Δεν μπορεί να προκριθεί εάν ηττηθεί και η Ουκρανία δεν χάσει.

Η Ουκρανία παίρνει την πρόκριση με νίκη. Σε περίπτωση που έρθουν και τα δύο ματς ισόπαλα, θα μείνει τέταρτη λόγω της διαφοράς τερμάτων και θα αποκλειστεί. Αν υπάρξει νικητής στο άλλο ματς είναι πολύ πιθανό να προκριθεί με ισοπαλία ως μία από τις καλύτερες τρίτες.

Το Βέλγιο πάει στους 16 σίγουρα με ισοπαλία, ενώ και με ήττα ίσως προκριθεί μέσα στους καλύτερους 3ους, εάν βέβαια νικήσει η Σλοβακία τη Ρουμανία.

«Ιταλική» ισοπαλία

Όσον αφορά το στοιχηματικό κομμάτι έχουμε τη «βολική» ισοπαλία που βγαίνει από το Σλοβακία-Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση και άσχετα με το τι θα συμβεί στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Ρουμανία θα προκριθεί ως δεύτερη και η Σλοβακία θα καταλάβει την τρίτη θέση, με τέσσερις βαθμούς. Όπερ σημαίνει ότι ουσιαστικά θα έχει προκριθεί ως μία από τις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Θα ρωτήσει κάποιος γιατί να μην διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στον όμιλο;

Θεωρώ ότι δεν θα ρισκάρει καμία από τις δύο μια ήττα και έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό. Άλλωστε πόσο πιο μακριά από τους 16 θα μπορούσαν να πάνε στη διοργάνωση; Θα είναι τεράστια επιτυχία από μόνη της αυτή η πρόκριση και δικαιολογώ τους μπουκ για την αντιμετώπιση στο σετ. Το Χ λοιπόν πληρώνει 2.05*.

Στο δεύτερο ματς θεωρώ ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Βέλγιο θα περάσει. Καλή και χρυσή η Ουκρανία, αλλά οι Βέλγοι είναι πολύ πιο ποιοτικοί. Αλλά δεν μπλέκω σε αποδόσεις γύρω από το 1.65* σε έναν τέτοιο τελικό πρόκρισης.

Τα σενάρια του 6ου ομίλου

Σίγουρα 1η η Πορτογαλία.

Μόνο νίκη θέλει η Γεωργία για να ελπίζει ρεαλιστικά για την πρόκριση ως μία από τις καλύτερες 3ες των ομίλων. Τερματίζει ακόμα και με δική της ισοπαλία και ήττα της Τσεχίας από την Τουρκία, πολύ δύσκολα όμως θα προκριθεί με δύο βαθμούς. Υπάρχουν ελπίδες και για τη θέση, πέρα από τη δική της νίκη όμως, πρέπει να κερδίσει η Τσεχία την Τουρκία και η ίδια να φτιάξει καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Τσεχία (στο -1 αυτή τη στιγμή).

Η Τσεχία θέλει μόνο νίκη για να τερματίσει δεύτερη, εκτός κι αν η Γεωργία κερδίσει την Πορτογαλία και καλύψει τη διαφορά τερμάτων (στο -1 αυτή τη στιγμή). Σε κάθε άλλη περίπτωση μένει εκτός, αφού δεν μπορεί να μπει στις 4 καλύτερες τρίτες.

Η Τουρκία με νίκη ή ισοπαλία καπαρώνει τη δεύτερη θέση. Σε περίπτωση ήττας διατηρεί καλές πιθανότητες για το ένα από τα 4 εισιτήρια των καλύτερων τρίτων ομάδων.

Με τα γκολ

Στο Τσεχία-Τουρκία θα πάω με τα γκολ. Είναι τόσο πολύ αστεία η αμυντική συμπεριφορά των Τούρκων, που κάνουν όλα τα παιχνίδια τους ροντέο. Στο 2.00* το G/G & Over 2.5, στο οποίο θα βοηθήσει το ότι οι Τσέχοι παίζουν αποκλειστικά για τη νίκη, γεγονός που θα τους αναγκάσει να επιτεθούν.

Αδιάφορο το «θηρίο» Πορτογαλία στο δεύτερο ματς. Αλλά δεν θεωρώ ότι θα κάνει «χάρη» στη Γεωργία. Ούτε άλλωστε οι Γεωργιανοί έχουν την ποιότητα να αντεπεξέλθουν ακόμη και στο γενναίο ροτέισον που θα κάνει ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Πάσο.

Προγνωστικά EURO 2024:

*Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.