Ο Μάιος είναι διαχρονικά ο μήνας διεξαγωγής των τελικών των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Φέτος, η χαρμόσυνη είδηση είναι η ελληνική παρουσία στον τελικό του Conference League, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει τη Φιορεντίνα στο “OPAP Arena”.

Σαν σήμερα, 29 Μαΐου διεξήχθησαν 4 τελικοί Champions League και 2 τελικοί Europa League κατά το παρελθόν. Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για τον καθένα:

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1968: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1

Στο θρυλικό Γουέμπλεϊ γράφτηκε ιστορία. Παρθενική συμμετοχή της Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκό τελικό, πρώτη κούπα τόσο για την ίδια όσο και για αγγλικό σύλλογο γενικότερα. Παρά το ευρύ σκορ, αυτό διαμορφώθηκε στην παράταση καθώς οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) στη διάρκεια του 90λεπτου. Έλαμψαν από πλευράς Γιουνάιτεντ οι Τσάρλτον και Μπεστ, σκοράροντας δις και μία φορά, αντίστοιχα.

Πάνω από 90.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες, με τα εισιτήρια των 2 λιρών να πωλούνται έναντι 20 λιρών στη «μαύρη αγορά». Για να αντιληφθεί κάποιος την αξία των 20 λιρών τότε, ισούταν με την εβδομαδιαία αμοιβή ενός εργάτη, όταν μία φραντζόλα ψωμί κόστιζε 6 στερλίνες (0,06 λίρες) και μία μπίρα 15 στερλίνες (0,15 λίρες).

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1985: Γιουβέντους-Λίβερπουλ 1-0

Ο γνωστός τελικός, που στα ελληνικά ΜΜΕ συνοδεύτηκε από τη φράση «τραγωδία του Χέιζελ» των Βρυξελλών. Ακολούθησε ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων για πέντε χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς υπαίτιοι θεωρήθηκαν Άγγλοι φίλαθλοι, που μετακινήθηκαν προς την εξέδρα των Ιταλών για να καθίσουν εκεί, με αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους της εξέδρας, με 600 τραυματισμούς και 39 θανάτους.

Επιπλέον, τα επόμενα χρόνια το στάδιο ανακατασκευάστηκε και άλλαξε όνομα, πλέον είναι γνωστό ως «Βασιλιάς Μποντουέν». Λίγοι θυμούνται τι συνέβη εντός αγωνιστικού χώρου, όπου με γκολ του Πλατινί, η «Μεγάλη Κυρία» κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1991: Ερυθρός Αστέρας-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 πέναλτι)

Το Μπάρι φιλοξένησε τον συγκεκριμένο τελικό. Στα πέναλτι, οι Γιουγκοσλάβοι -τότε ακόμη υπήρχε Γιουγκοσλαβία- ήταν πιο ψύχραιμοι και κατέκτησαν το μοναδικό μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό τους τρόπαιο.

Ας θυμηθούμε ορισμένα ονόματα των δυο ομάδων που όλη τη δεκαετία του '90 ήταν πρωταγωνιστές στα ευρωπαϊκά γήπεδα: Μιχαϊλοβιτς, Γιούγκοβιτς, Σαμπανάτζοβιτς, Μπελοντέντιτσι, Προσινέτσκι, Πάντσεφ, Σαβίτσεβιτς από τη μία, Αμορός, Μπολί, Κασονί, Γουόντλ, Παπέν, Στόικοβιτς, Αμπεντί Πελέ από την άλλη.

Champions League 2021: Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι 0-1

Τρίτος αγγλικός εμφύλιος σε τελικό της διοργάνωσης, μετά από αυτούς του 2008 και του 2019. Αρχικά είχε οριστεί να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη αλλά τελικά διεξήχθη στο Πόρτο, λόγω των αλλαγών που είχε φέρει η πανδημία του COVID-19. Ο Χάβερτζ χάρισε το τρόπαιο στα «λιοντάρια» της Τσέλσι με δικό του γκολ, σε παιχνίδι που η Σίτι είχε άκαρπη υπεροχή. Στις εξέδρες, επετράπη η παρουσία μόλις 14.000 θεατών, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας της περιόδου.

Κύπελλο UEFA 1974: Φέγενορντ-Τότεναμ 2-0

Εκείνη την περίοδο ο τελικός ήταν διπλός, με ένα ματς σε κάθε έδρα. Στην Αγγλία, οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στις 21/5/74 και οχτώ ημέρες αργότερα στο «Ντε Κάιπ» του Ρόττερνταμ, η Φέγενορντ κατέκτησε το πρώτο από τα δυο Europa League (ή Κύπελλο UEFA τότε) που κοσμούν την τροπαιοθήκη της. Το ματς σημαδεύτηκε από επεισόδια που έκαναν Άγγλοι οπαδοί στις εξέδρες, μετά το πρώτο γκολ των Ολλανδών.

Europa League 2019: Τσέλσι-Άρσεναλ 4-1

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός μεταξύ ομάδων ίδιας πόλης. Διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που είναι μέλος της UEFA αλλά γεωγραφικά θεωρείται Ασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να μην διαθέσουν όλα τα εισιτήρια που είχαν στην κατοχή τους και την τελευταία εβδομάδα να δοθούν αρκετές δωρεάν προσκλήσεις στους ντόπιους, ώστε το γήπεδο να έχει αρκετό κόσμο.

Κάτι που τελικά απέδωσε, καθώς σχεδόν 50.000 θεατές παρακολούθησαν το παιχνίδι. Η Τσέλσι έπαιξε αρκετά έξυπνα και μετουσίωσε τις ευκαιρίες της σε γκολ, με την άμυνα της Άρσεναλ να πελαγοδρομεί και τους «κανονιέρηδες» να γνωρίζουν βαριά ήττα τελικά.