Στη Βιτόρια ξεκίνησε ένα πολύ δύσκολο ταξίδι για τον Θείο, αλλά και για τις ελληνικές ομάδες.
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Ισπανία χωρίς τον «εγκέφαλο» της ομάδας, Τόμας Ουόκαπ, ενώ στην Αθήνα έμεινε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προετοίμασε την ομάδα του με μόλις έναν διαθέσιμο πόιντ γκαρντ, και ήταν δεδομένο πως οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειάζονταν πολλούς πρωταγωνιστές για να αποδράσουν με το διπλό.
«Καυτός» Φουρνιέ από τα 6.75
Ο Γάλλος σούπερσταρ μπορεί να μην κατάφερε να βρει ρυθμό μέσα από τα 6.75 (1/11 σουτ), όμως ήταν καθοριστικός στη νίκη της ομάδας του (101-102) με 6/8 τρίποντα, πολλά από τα οποία ήρθαν σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Ο Φουρνιέ μίλησε στην κάμερα του “amerikanos24tv” στο πλαίσιο του «Στην Ισπανία με τον Θείο», τονίζοντας τη σημασία του να δηλώνει «παρών» όταν τον χρειάζεται η ομάδα του.
Πολλαπλοί πρωταγωνιστές
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε πολλούς παίκτες να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα, με τον Σάσα Βεζένκοφ (19 π., 5 ρ.) να παίζει 25 σερί λεπτά στο 2ο ημίχρονο και στην παράταση. Εξαιρετικοί ήταν και οι ΜακΚίσικ-Γκος με 22 και 10 πόντους αντίστοιχα. Ο Γκος έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι, και είναι δεδομένο πως είχε ανάγκη μια τέτοια εμφάνιση για να τονώσει την ψυχολογία του.
Ο Ολυμπιακός καλείται απόψε (16/1) να κάνει μια μίνι υπέρβαση στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως θα παραταχθεί χωρίς άγχος, καθώς μια ενδεχόμενη ήττα θα θεωρηθεί “εντός προγράμματος”.
Παρασκήνιο
«Είδες πώς παίζαμε; Εντελώς ελεύθερα. Ό,τι να 'ναι κάναμε ώρες-ώρες.»
Αυτά μου είπε παίκτης του Ολυμπιακού δευτερόλεπτα μετά το ματς, αναφερόμενος στην κρισιμότητα της νίκης χωρίς τον Ουόκαπ.
Στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε μπροστά του μια δύσκολη αναμέτρηση στην πιο αφιλόξενη για εκείνον έδρα της EuroLeague. Μπορεί το 2013 ο Δημήτρης Διαμαντίδης να χάρισε ένα μεγάλο “διπλό” στα πλέι-οφ με το game-winner μπροστά στον Τζαγουάι, όμως οι “πράσινοι” είχαν να κερδίσουν στη Βαρκελώνη σε ματς regular season της EuroLeague από το 2008.
«Ταύρος» στο Α’ μέρος
Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε το ματς με τις καλύτερες συνθήκες, παίζοντας καλή άμυνα, ενώ εκμεταλλεύτηκε ό,τι έδινε η άμυνα της Μπαρτσελόνα στην επίθεση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έλεγχαν το ματς και πήγαν στα αποδυτήρια στο +8 (30-38), με τον Κέντρικ Ναν να έχει μόλις 5 πόντους στο πρώτο μέρος.
Ολική κατάρρευση
Στο Β’ μέρος, η Μπαρτσελόνα ανέβασε ένταση στην άμυνα, παίζοντας μπασκετικό ξύλο και πιέζοντας τον Ναν, αλλά και τους υπόλοιπους γκαρντ του Παναθηναϊκού, μέχρι που... τους χάλασε το μυαλό. Ένα σερί 10-0 μετέτρεψε το 33-41 σε 41-41 στα μισά της τρίτης περιόδου, με την Μπαρτσελόνα να κρατά τον έλεγχο της αναμέτρησης μέχρι το τέλος και να κερδίζει 82-73.
Ο Ναν και η διαιτησία
Μπορεί ο Εργκίν Αταμάν να στάθηκε στη διαιτησία, αναφέροντας μάλιστα το “αμερικανικό φούτμπολ” στις δηλώσεις του μετά το ματς, όμως δεν νομίζω πως κανείς εντός της ομάδας πιστεύει πως οι ρέφερι έκριναν το παιχνίδι. Σε ένα ματς όπου οι μεγάλοι πρωταγωνιστές μένουν στα ρηχά και η ομάδα σκοράρει μόλις 73 πόντους, δεν μπορεί να φταίει μόνο ένας παράγοντας.
Όπως δεν μπορεί να φταίει και μόνο ο Ναν, που έκανε κακό παιχνίδι μετά από πάρα πολύ καιρό, μένοντας στους 7 πόντους. Δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να στηρίζεται μόνο στον Ναν στην επίθεση και να περιμένει πως θα βάζει 25-30 πόντους σε κάθε ματς.
Όπως είπε και ο Όσμαν, στις δηλώσεις του στο “amerikanos24tv” μετά το ματς: «Οι διαιτητές επέτρεψαν το σκληρό παιχνίδι και εμείς ματσάραμε το physicality.»
Πλέον, το ματς απέναντι στην Μπασκόνια γίνεται “must win” για τους “πράσινους”, και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδρασή τους μετά το “διπρόσωπο” ματς στη Βαρκελώνη.