To Champions League του 2024-25 κλείνει 70 χρόνια ζωής και 33 χρόνια από τη στιγμή που έγινε το rebranding από Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Champions League.
Είναι όμως η πρώτη χρονιά που θα υπάρξει το νέο φορμάτ της διοργάνωσης, με πολλές και σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την απολύτως επιτυχημένη διοργάνωση που γνωρίζαμε μέχρι πέρσι. Αλλαγές που θα ισχύσουν και στις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στο Europa League και στο Conference League.
League Phase - Ποιες είναι οι αλλαγές
- Οι ομάδες αυξάνονται από 32 σε ομάδες.
- Δεν θα έχουμε πλέον τους παραδοσιακούς ομίλους που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και οι 36 ομάδες σχηματίζουν μια ενιαία βαθμολογία.
- Κάθε ομάδα θα παίξει κόντρα σε οκτώ ομάδες στο League Phase. Θα δώσει συνολικά οκτώ παιχνίδια, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Αυτό θα ισχύσει στο Champions League και το Europa League. Στο Conference League οι ομάδες θα παίξουν κόντρα σε έξι ομάδες.
- Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 8η θέση θα μπουν απευθείας στους 16 του League Stage.
- Οι ομάδες των θέσεων 9 έως 24 του League Phase θα παίξουν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες πλέι οφ. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνονται στις έδρες των ομάδων 17-24 και οι ρεβάνς στις έδρες των ομάδων 9-16.
- Οι τελευταίες 12 ομάδες του Champions League θα μείνουν εκτός Ευρώπης. Δεν θα συνεχίζουν στο Europa League. Όπως και αυτές του Europa League δεν θα συνεχίσουν στο Conference League.
- Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η κάθε ομάδα στα νοκ-άουτ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της League Phase.
- Άξιο αναφοράς ότι οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό, θα δώσουν στο φετινό Champions League 17 αγώνες, αντί 13 που έδιναν μέχρι και πέρσι.
- Μια ακόμη καινοτομία είναι ότι θα έχουμε μία αγωνιστική που θα παίζουν παιχνίδια μίας διοργάνωσης σε όλο το ευρωπαϊκό τριήμερο, από την Τρίτη έως την Πέμπτη. Στο Champions League αυτό θα γίνει στην πρώτη αγωνιστική της League Phase, 17 και 19 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτό το διάστημα δεν θα έχουμε παιχνίδια ούτε του Europa League, ούτε του Conference League. Αντίστοιχη εβδομάδα θα υπάρξει και για τις άλλες δύο διοργανώσεις.
League Phase - Οι ερωτήσεις που προκύπτουν
Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που προκύπτουν.
- Παρότι θα έχουμε ενιαία βαθμολογία στη League Phase οι ομάδες ΔΕΝ θα παίξουν όλες μεταξύ τους. Η κάθε ομάδα θα παίξει κόντρα σε οκτώ ομάδες (έξι στο Conference League), δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Θα δώσουν, όπως γράψαμε και πιο πάνω, οκτώ συνολικά παιχνίδια. Τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας.
- Δεν μπορούν να κληρωθούν όλοι με όλους. Στη League Phase δεν μπορούν να κληρωθούν ομάδες της ίδιας χώρας. Ούτε κάποια ομάδα να αντιμετωπίσει πάνω από δύο ομάδες από την ίδια ομοσπονδία. Για παράδειγμα, η Λίβερπουλ δεν μπορεί να κληρωθεί με άλλη αγγλική ομάδα. Αλλά μπορεί να κληρωθεί με δύο ισπανικές από διαφορετικό γκρουπ.
- Στα νοκ άουτ θα προκριθούν απευθείας οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η ως την 8η θέση της βαθμολογίας της League Phase. Οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα παίξουν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες. Όπως τα πλέι οφ του Φεβρουαρίου που είχαμε μέχρι την περσινή σεζόν. Οι τελευταίες 12 ομάδες δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη.
- Αλλαγές θα έχουμε και στα νοκ άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το μονοπάτι της κάθε ομάδας θα διαμορφώνεται από την τελική της θέση στη βαθμολογία της League Phase. Δηλαδή, οι ομάδες που τερμάτισαν στην 9η και στη 10η θέση, θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες της 24ης και 23ης θέσης, αντίστοιχα. Οι ομάδες της 11ης θέσης και της 12ης θα παίξουν κόντρα στην 21η και στην 22η κ.ο.κ.
Οι ομάδες που θα προκριθούν από τα συγκεκριμένα ζευγάρια οι νικήτριες θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των 16. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση, με τη δεύτερη και η τρίτη με την τέταρτη, μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες μόνο στον τελικό.
- Αλλάζουν και τα κριτήρια ισοβαθμίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχει ως πρώτο κριτήριο τα μεταξύ τους ματς, καθώς θα έχουμε ενιαία βαθμολογία. Τα νέα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής:
- Καλύτερη διαφορά τερμάτων.
- Καλύτερη επίθεση.
- Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
- Περισσότερες νίκες.
- Περισσότερες εκτός έδρας νίκες.
- Βαθμοί απέναντι στους αντιπάλους που έπαιξε η κάθε ομάδα στη League Phase.
- Διαφορά τερμάτων απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase.
- Καλύτερη επίθεση απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase.
- Fair Play.
- Ranking UEFA.
League Phase σε Europa League και Conference League
Ίδιες είναι και οι αλλαγές σε Europa League και Conference League. Και στις δύο διοργανώσεις θα παίξουν 36 ομάδες και όχι 32 που είχαμε μέχρι πέρσι. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι στο Conference League οι ομάδες θα δώσουν έξι παιχνίδια στη League Phase και όχι οχτώ, όπως στο Europa League και το Champions League.
Να σημειώσουμε ξανά, ότι δεν υπάρχει πλέον «υποβιβασμός» στην παρακάτω διοργάνωση, άρα όσες ομάδες από το Europa League τερματίσουν στις τελευταίες 12 θέσεις θα μείνουν εκτός Ευρώπης.