Ώρα στέψης στη Basket League!

Πέμπτος τελικός ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό απόψε στο ΟΑΚΑ με τους πρωταθλητές Ευρώπης να επιχειρούν να πάρουν ιστορική τρίτη στη σειρά νίκη και τους Πειραιώτες να θέλουν να στήσουν το δικό τους «πάρτι» εκτός έδρας για να αποφύγουν την ανατροπή και να διατηρήσουν τα σκήπτρα.

Όλη η μπασκετική Ευρώπη απόψε έχει στραμμένα τα βλέμματα της σε εμάς, ας ελπίσουμε να μείνουμε μόνο στο μπάσκετ και να μην μας απασχολήσουν άλλα εξωγενή πράγματα.

Οι «πράσινοι» θέλουν να μοιάσουν στην… ΑΕΚ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα λύσουν εν τέλει τις διαφορές τους σε πέμπτο παιχνίδι. Ποιος να το περίμενε πριν πέντε ημέρες ότι το σύνολο του Εργκίν Αταμάν θα καταφέρει να επιστρέψει από το 2-0 και να πάιζει το πρωτάθλημα στην έδρα του.

Ο τίτλος της Basket League θα κριθεί στο Game 5 για 14η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης και για 11η φορά στην ιστορία των «αιώνιων» τελικών. Στις 11 από τις 13 προηγούμενες σειρές που πήγαν σε τελικό «do or die», νίκησαν οι εκάστοτε γηπεδούχοι (84,61%).

Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο ο Παναθηναϊκός του 1999 και του 2017, με τον Ολυμπιακό να μην έχει καταφέρει ΠΟΤΕ να πάρει πρωτάθλημα σε πέμπτο παιχνίδι εκτός έδρας. Αν το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλει να πανηγυρίσει το τρίτο σερί πρωτάθλημα του, θα πρέπει να το κάνει από τον δύσκολο δρόμο, από αυτόν δηλαδή που δεν έχει διαβεί ποτέ άλλοτε.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης πέρασε από το ΣΕΦ ανταποδίδοντας το μπρέικ του 1ου τελικού στον Ολυμπιακό και έτσι το 2-0, έγινε 2-2 μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία των τελικών! Από τις 10 προηγούμενες φορές που οι σειρές τελικών άρχισαν με ένα 2-0, μόνο εκείνη του 2002 οδηγήθηκε στο 2-2 και τελικά στην ανατροπή, με την ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα να κατακτά τον τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό.

Στις υπόλοιπες εννιά οι ομάδες που προηγήθηκαν με 2-0, όχι μόνο δεν έχασαν τον τίτλο αλλά δεν χρειάστηκε καν να τον διεκδικήσουν σε Game 5. Ο Παναθηναϊκός θέλει να… γίνει η ΑΕΚ του 2002.

Ντέρμπι ούτως ή άλλως

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο έχουμε παρακολουθήσει έντεκα ντέρμπι «αιωνίων», ο Ολυμπιακός προηγείται με βραχεία κεφαλή 6-5, αλλά το 12ο ντέρμπι είναι το τελευταίο και το πιο σημαντικό που θα δώσουν οι δύο ομάδες φέτος. Καλό το Κύπελλο, καλές οι «μάχες» στην EuroLeague αλλά εδώ μιλάμε για Game 5.

Στη σειρά των τελικών έχουμε δει τέσσερα ντέρμπι, τέσσερα πραγματικά ντέρμπι. Κανένας από τους τελικούς δεν έχει κριθεί με 8+ πόντους διαφορά. Ακόμη και όταν μία από τις δύο ομάδες ξεφεύγει στο σκορ, η άλλη έχει τον τρόπο να καταφέρνει να επιστρέψει και να διεκδικήσει τη νίκη. Αποκορύφωμα φυσικά η μεγάλη ανατροπή των «πράσινων» από το -11 στον τέταρτο do-or-die τελικό.

Η ουσία είναι ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Το μομέντουμ είναι αναμφίβολα με τους γηπεδούχους αλλά αυτά τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και εύκολα. Τι θα γίνει στην τελική έκβαση του πέμπτου τελικού το βράδυ της Παρασκευής δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί, όμως το πιο πιθανό σενάριο είναι να δούμε «μάχη» μέχρι τελικής πτώσεως.

Προγνωστικά Basket League:

*Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.