Δεν είναι λίγες οι φορές στο χώρο του στοιχήματος που θα τύχει να ακούσεις την λέξη γκανιότα.

Πολλοί παίκτες, όμως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, πώς να την υπολογίσουν και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει. Όσο πιο εξοικειωμένος είναι ένας παίκτης με τον όρο, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να διακρίνει ποιες αναμετρήσεις έχουν στοιχηματικό ενδιαφέρον.

Στον παρακάτω οδηγό θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την γκανιότα, για να γίνεις και εσύ «εξπέρ» στο χώρο του στοιχήματος!

Τί είναι η γκανιότα και πόσο σημαντική είναι;

Με απλά λόγια, γκανιότα είναι η προμήθεια (το ποσοστό κέρδους δηλαδή) της στοιχηματικής εταιρείας, που δεσμεύει από το στοίχημά σου, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Ας το δεις σε ένα παράδειγμα:

Έχεις δύο ισοδύναμες ομάδες, αντί οι αποδόσεις να είναι 2.00 στην κάθε μία, οι στοιχηματικές προσφέρουν την νίκη και των δύο ομάδων στο 1.90. Με αυτόν τον τρόπο αν ποντάρεις 100€ στην Ομάδα Α και 100€ στη Ομάδα Β, αντί για 200€, θα λάβεις 190€. Επομένως, στο ποντάρισμα των 200€ που έκανες, κέρδισες 190€. Τα 10€ διαφορά που προκύπτουν είναι η γκανιότα,  το κέρδος της στοιχηματικής.

Η κατανόηση της γκανιότας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όσο μικρότερη είναι, τόσο μεγαλύτερα κέρδη έχεις. Αυτός είναι και ο λόγος, που στο Pamestoixima.gr θα βρεις παιχνίδια με σούπερ προσφορές, όπου η γκανιότα είναι 0%!

Πως να υπολογίσεις την γκανιότα;

Αν είσαι «μαθηματικό μυαλό», μπορείς να υπολογίσεις την γκανιότα στα στοιχήματά 1Χ2 με τον εξής τύπο:

 Γκανιότα= 1- 1/ (1/Απόδοση του άσσου + 1/Απόδοση της ισοπαλίας + 1/Απόδοση του διπλού)

Παράδειγμα

Στον αγώνα Παναθηναϊκός-Άρης έχεις τις αποδόσεις:

  • Νίκη Παναθηναϊκού 1.58
  • Νίκη Άρη 6.75
  • Ισοπαλία 4.20

 Γκανιότα= 1-1/(1/1.58 + 1/4.20 + 1/6.75). Κάνοντας τις πράξεις προκύπτει το αποτέλεσμα Γκανιότα= 0.0188. Πολλαπλασιάζεις με εκατό και έχεις 1.88% γκανιότα, δηλαδή 1.88% κέρδος της στοιχηματικής, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του αγώνα Παναθηναϊκός-Άρης.

Εναλλακτικά, αν δεν «το έχεις» και πολύ με τα μαθηματικά, στο διαδίκτυο θα βρεις πολλούς υπολογιστές γκανιότας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γράψεις τις αποδόσεις και θα σου εμφανίσει αυτόματα την γκανιότα του στοιχήματός σου!

Υπολογισμός γκανιότας σε διαφορετικές επιλογές στοιχήματος 

Δεν έχουν όλα τα στοιχήματα όμως 3 επιλογές (1Χ2). Μην σε αγχώνει αυτό γιατί η λογική είναι η ίδια.

 Αν, λοιπόν, θέλεις να υπολογίσεις την γκανιότα σε στοιχήματα με δυο επιλογές, (όπως τα ασιατικά over/under), ή στοιχήματα με 10, 20 ή και 30 επιλογές, το μόνο που αλλάζεις είναι τα κλάσματα στον μαθηματικό τύπο. 

Ο γενικός κανόνας είναι (1/απόδοση) για κάθε ενδεχόμενο που έχεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Over/under: 1/απόδοση over + 1/απόδοση under
  • Στον πρώτο σκόρερ: 1 /Απόδοση Σκόρερ Α + 1 / Απόδοση Σκόρερ Β + 1 / Απόδοση Σκόρερ Γ…κ.λπ.