PS Offer Zone (25/04): Power Πέμπτη με προσφορά στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι!
Ένα freebet αξίας €10 σε περιμένει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι την Πέμπτη (25/04)!
Στις 22 Απριλίου 1998, η εθνική ομάδα της Αγγλίας επιβλήθηκε 3-0 της αντίστοιχης της Πορτογαλίας, χάρη σε δυο γκολ του αστέρα της εποχής, Άλαν Σίρερ και ένα του Τέντι Σέριγχαμ.
Το αξιοπερίεργο δεν ήταν ότι στον πάγκο καθόταν ο άλλοτε σταρ της Τότεναμ των 70s και 80s Γκλεν Χοντλ, αλλά ότι δυο αδέρφια αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο ματς, αντικαθιστώντας το ένα το άλλο μάλιστα, γράφοντας ιστορία σε επίπεδο αγγλικής εθνικής ομάδας.
Μιλάμε, φυσικά, για τους Γκάρι και Φιλ Νέβιλ (κεντρική φωτογραφία), προϊόντα των ακαδημιών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέλη της «χρυσής» γενιάς του ’92, όπως ονομάστηκε από τα βρετανικά ΜΜΕ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 26 ετών από αυτή την ιστορική επίδοση, συγκεντρώσαμε έξι περιπτώσεις δίδυμων αδερφών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Πάμε να τις δούμε πιο αναλυτικά:
Αποτελούν το «ιερό Τοτέμ» των περιπτώσεων των δίδυμων αδερφών, όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Ακόμη και μη λάτρεις του αθλήματος, έχουν ακούσει ή διαβάσει γι’ αυτούς. Δικαιωματικά τους αναφέρουμε πρώτους-πρώτους, δεν είναι μόνο οι πιο φημισμένοι δίδυμοι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι πλέον επιτυχημένοι στην καριέρα τους.
Ο λόγος για τον Φρανκ (αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός) και τον Ρόναλντ (δεξιοπόδαρος μεσοεπιθετικός) Ντε Μπουρ. Ξεκίνησαν μαζί από τις ακαδημίες του Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πέραν του συλλόγου του Άμστερνταμ και της εθνικής Ολλανδίας, υπήρξαν συμπαίκτες σε Μπαρτσελόνα, Ρέιντζερς σε Ευρώπη και Αλ Ραγιάν και Αλ Σαμάλ στην Ασία.
Συνολικά, κατέγραψαν 179 διεθνείς συμμετοχές με τους «οράνιε» και συνέλεξαν 33 διακρίσεις, είτε συλλογικές είτε προσωπικές, μέχρι το 2006 όταν κρέμασαν τα παπούτσια τους. Όχι και άσχημα, δεν συμφωνείτε;
Οι όμοιοι υψηλόσωμοι κεντρικοί αμυντικοί, συστήθηκαν στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό μέσω της εξαιρετικής παρουσίας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Κύπελλο UEFA 2005, το οποίο και κατέκτησε εν τέλει. Συνολικά 159 φορές διεθνείς (101 ο Βασίλι & 58 ο Αλεξέι) με την εθνική ομάδα της Ρωσίας, αγωνίστηκαν μαζί σε Τορπέντο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε συλλογικό επίπεδο.
Αν αντιμετώπιζες τους Ρώσους το διάστημα 2004-2016 που έπαιζαν με τριάδα τα δυο αδέρφια αριστερά και δεξιά και τον λίμπερο Ιγκνασέβιτς στην άμυνα, δύσκολα θα καταλάβαινες πόσοι Μπερεζούτσκι σε μάρκαραν.
Η σειρά των ονομάτων δεν μπήκε αλφαβητικά, αλλά ηλικιακά. Και αυτό γιατί ο Χαμίτ (μέσος) γεννήθηκε 10 λεπτά (!) νωρίτερα από τον Χαλίλ (επιθετικός). Τούρκοι στην εθνικότητα, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο Γκέλζενκιρχεν της Γερμανίας.
Αρχές δεκαετίας 2000, βρέθηκαν στην ερασιτεχνική Βάτενσαϊτ, αγωνιζόμενοι μετέπειτα σε γερμανικό, ισπανικό και τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά και την εθνική ομάδα της Τουρκίας, της οποίας, κυρίως ο Χαμίτ, ήταν αναντικατάστατο στέλεχος. Συνυπήρξαν ελάχιστα σε επαγγελματικό επίπεδο, μόνο στην ομάδα της γενέτειράς τους, τη Σάλκε (2006-07) και από το 2018 ασχολούνται με την προπονητική.
Ένα ακόμη ζεύγος πανομοιότυπων διδύμων, έκανε αισθητή την παρουσία του στη Μόναχο 1860 το 2006 πριν διασπαστεί: ο μεν Λαρς πήγε στη Λεβερκούζεν, ο δε Σβεν στη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Αμφότεροι αμυντικοί μέσοι, αγωνίστηκαν κατά καιρούς και ως πλάγιοι μπακ. Και επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, έσμιξαν ξανά το 2017 στη φετινή πρωταθλήτρια Γερμανίας και έβαλαν ταυτόχρονα τίτλους τέλους το 2021, με πάνω από 300 συμμετοχές στη Bundesliga ο καθένας.
Πρόκειται για δυο Βραζιλιάνους, που ανακαλύφθηκαν από τους σκάουτερ της Φλουμινένσε το 2005 και το 2008 έπεισαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τους αποκτήσει. Για πέντε σεζόν, συνυπήρξαν στο «Όλντ Τράφορντ», αγωνιζόμενοι ως πλάγιοι μπακ συνήθως, ελάχιστοι τους ξεχώριζαν, πάντως, φυσιογνωμικά. Στέφθηκαν πρωταθλητές Αγγλίας. Το 2011 άγγιξαν το τρόπαιο του Champions League, αλλά τους έκλεισε τον δρόμο η γαλαξιακή Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα στον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Στη συνέχεια, αμφότεροι αγωνίστηκαν στη γαλλική Ligue 1 – ο Φάμπιο με τη Ναντ, ο Ραφαέλ με τη Λιόν – πριν επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Ο Φάμπιο συνεχίζει στην Γκρέμιο και ο Ραφαέλ στη Μποταφόγκο – την αγαπημένη ομάδα και των δυο που στηρίζουν από μικρά παιδιά.
Οι «λάτιν» φαν τους γνωρίζουν καλά. Γεννήθηκαν στη Μεντόσα, πόλη που εδρεύει η Γοδόι Κρουζ, βρέθηκαν στο Ντάλας των ΗΠΑ και έπειτα στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ. Στην τελευταία, έλαβαν το «βάπτισμα του πυρός» σε επαγγελματικό επίπεδο, δείχνοντας την ποιότητά τους. Ο αριστεροπόδαρος στόπερ Ραμίρο και ο δεξιοπόδαρος φορ περιοχής Ροχέλιο, σύντομα άνοιξαν τα φτερά τους και βρέθηκαν στην Ευρώπη.
Από το 2013, όταν αποχώρησε πρώτος ο Ροχέλιο για τη Γηραιά Ήπειρο συναντήθηκαν ξανά την περίοδο 2022-23, ως αντίπαλοι στη μεξικάνικη λίγκα και τα παιχνίδια της Κρους Ασούλ με τη Μοντερέι. Φέτος τους βρίσκουμε ξανά σε άλλες λίγκες: ο μεν Ραμίρο επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Ρίβερ Πλέιτ, ο δε Ροχέλιο – που έλαβε τη μεξικάνικη υπηκοότητα παίζοντας και με την εθνική – συνεχίζει στην Πούμας, έχοντας το παράσημο του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Μοντερέι.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα και μία περίπτωση πιο γνωστή στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό. Το 1989, ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με Αίγυπτο και είχε αποκτήσει τον Μαγκντί Τολμπά. Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 1990, η διοίκηση του «Δικεφάλου του Βορρά» έφερε στην Τούμπα τα αδέρφια Χασάν, που μόλις είχαν αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο ’90 στα γήπεδα της Ιταλίας με την εθνική τους ομάδα. Τον Ιμπραήμ, δεξιό μπακ, αλλά και τον Χοσάμ, επιθετικό. Αμφότεροι, είχαν γεμάτη σεζόν στην Α’ Εθνική σκοράροντας, μάλιστα, σημαντικά γκολ απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και πωλήθηκαν έναν χρόνο αργότερα στην ελβετική Ξαμάξ.
Μεγάλα ταλέντα και εμβληματικές φιγούρες για την Αίγυπτο, κατέκτησαν μαζί πάνω από 25 τρόπαια, κυρίως εντός συνόρων με Αλ Αχλί και Ζαμάλεκ. Ο Χοσάμ, μάλιστα, παραμένει ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Αιγύπτου με 68 γκολ, τον οποίο -ακόμη- καταδιώκει ο Μοχάμεντ Σαλάχ με 56 γκολ στη σχετική λίστα.
Αντί επιλόγου, να αναφέρουμε επίσης τα λιγότερο γνωστά ζευγάρια διδύμων, των Πολωνών Μάρτσιν & Μίχαλ Ζεβλάκοφ, των Σουηδών Τόμας & Αντρέας Ραβέλι, των Ελβετών Νταβίντ & Φιλίπ Ντεγκέν, των Γεωργιανών Άρτσιλ και Σότα Αρβελάτζε, των Αργεντίνων Γκιγέρμο & Γκουστάβο Μπάρος Σκελότο και των Παναμέζων Χούλιο Σέσαρ & Χόρχε Ντελί Βαλντές. Και ποιος ξέρει, μπορεί κάποιο εξ’ αυτών να μας απασχολήσει προσεχώς…
Ένα freebet αξίας €10 σε περιμένει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι την Πέμπτη (25/04)!
Στο μεγάλο giveaway του PS Blog έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις 1 t-shirt και 1 μπάλα υπογεγραμμένα από τον Κώστα Σλούκα!
Ο Κώστας Σλούκας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο PS Blog, πριν τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Μακάμπι.